Ashura
We eten Ashura, wat verwijst naar het verhaal van Noach in de Koran,
hetzelfde verhaal staat in de Bijbel.

We hebben als moslim en christen vrouwen gesproken over wat we herkennen en wat anders is bij ons eigen geloof. Daarna zet Carnu een grote pan op tafel. 'Verrassing, dit is Ashura om onze onderlinge eenheid vanuit onze verscheidenheid te vieren', zegt ze, met daarbij de woorden die bij Ashura horen: 'In de hoop dat je elkaar zult accepteren en samen genieten, zoals dat vele eeuwen geleden gebeurde'.
Volgens de moslimtraditie hebben de profeet Noach en zijn familie toen de grote vloedgolf zich terug begon te trekken dit gedaan. Ze verzamelden al het voedsel wat was overgebleven op de ark en maakten daarvan een heerlijke puddingsoep. 'Ashura' staat dan ook bekend als Noachs puddingsoep. Toen daarna op aarde de armoede kwam en iedereen alleen een beetje fruit of peulvruchten of andere etenswaar had en niemand echt iets te eten kon maken, brachten ze de beetjes voedsel bij elkaar en maakten Ashura.

Ter nagedachtenis aan de profeet Noach en als dankzegging aan God/Allah, hebben de moslims er een gewoonte van gemaakt deze puddingsoep op een bijzondere dag te maken en te delen met buren en vrienden. En Carnu had wel verwacht het we met elkaar een bijzondere Middag zouden hebben, daarom heeft ze vooraf Ashura gemaakt. Want voedsel delen biedt de gelegenheid om de eenheid van mensen op aarde te herbevestigen en de essentiële verhouding van mensen tot de ander te benadrukken, ongeacht sekse, achtergrond en geloof.
Carnu zegt met volijke ogen: 'Om deze goede traditie voort te zetten en de ervaring van liefde, vrede en meeleven te delen en uit te breiden, bied ik julie Noach's puddingsoep aan. Eet smakelijk.' En ze vertelt: 'Wanneer mensen vandaag de dag iets willen koken en niet genoeg etenswaren hebben, mengen ze verschillende soorten eten door elkaar waardoor ze toch genoeg hebben en eten hun Aschura'.

Turkse mensen hebben een speciale band met de profeet Noach, omdat de geschiedenis er rekening mee houdt dat de ark van Noach vroeger op de berg Arafat in het noordoosten van Turkije is vastgelopen.

Corry Nicolay is PKN predikant interreligieuze communicatie.
Bovendien is ze voorzitter van de stichting 'Studenten en Musahar Project Nepal (SMPN)
wat samen met de Nepalezen ontwikkelingswerk verzorgt voor kansarme jongeren en kinderen.