Salam Alleikoem : Gods Vrede met jou

Na 30 dagen slaan de moslims op 20 september als het ware een schone bladzijde op voor een nieuw geloofsjaar. Verbroken kontakten moeten aan het eind van het vasten weer geopend zijn door elkaar tenminste een hand te geven. Want het vasten is pas dan goed en zegenrijk, als aan het begin van het nieuwe geloofsjaar de verbroken kontakten naar de medemens weer zijn geopend. Daarom zijn er twee redenen om 3 dagen feest te vieren, het vasten is volbracht en er zijn weer kontakten tussen mensen geopend. Tijdens het feest staan de zoete lekkernijen volop op tafel voor iedere gast die binnenloopt. De mensen geven elkaar de hand en zeggen: 'We hebben het vasten weer gehad en hopen dit het volgend jaar weer mee te maken'. Een wens waaruit het verlangen spreekt om volgend jaar bij leven en welzijn weer samen als Moslims te kunnen vasten.
Wanneer ik tijdens het feest bij vrienden binnenloop is mijn wens na een persoonlijke groet: 'Ik hoop in Gods Naam dat we het ook dit jaar goed met elkaar zullen hebben.' Waarop de Moslims reageren met de wens: Salam Aleikoem : Gods Vrede met jou

En dat is het mooiste wat we elkaar als mensen toe kunnen wensen: Gods vrede voor jou.
Hun groet doet denken aan de joodse groet 'Shalom chewariem', 'Vrienden, Gods vrede gewenst'. Als een rode draad loopt de centrale geloofsgedachte van 'Gods vrede voor mensen op aarde' door het joodse en islamitische geloof. Ook voor Christenen is dit een vertrouwde gedachte. Zij wensen elkaar van oudsher toe de 'Vrede Gods' of 'De Vrede van Christus'.
Stel je eens voor wanneer alle gelovigen die vrede van elkaar serieus nemen en die vrede Gods op aarde proberen te leven?! Dan zie je als het ware voor je, hoe het visioen van Gods Vrede op aarde door mensen vanuit de inspiratie van het geloof, waar gemaakt wordt. En God zij dank mogen gelovigen erop mogen vertrouwen dat zij niet op eigen kracht alleen het visioen handen en voeten hoeven te geven. God helpt daarbij.

Voor ieder van harte de wens: Gods vrede, de Vrede van Christus.
Corry Nicolay is predikant interreligieuze communicatie.